Accessoirer

Dophätta, barndop.nu

Mössa/hätta 
Till en del dopklänningar hör en fin liten mössa, i bästa ”Lilla huset på prärien-stil”, eller kanske ett hårband med liten rosett eller liknande. Det kan förstås vara gulligt på en liten flicka. Fast tänkt på att själva höjdpunkten på ett dop är att huvudet på bebisen ska blötas ner, så en mössa fordrar av- och påklädning under resans gång. 
Eller också sparar ni hatten och gulliga hårbandet till festen efter dopet.

Skor/sockar
I affärer som säljer dopkläder finns alla tänkbara varianter av ursöta små mjuka skor eller sockar med spets på osv. Och köp dem gärna om du inte kan motstå dem. Men det funkar precis lika fint med vita strumpor inköpta på H&M för 14,95 :- ! Och de lär inte synas så mycket ändå under särken. Nu råkar det ju vara ur-rart med nakna små bebisfötter som skymtar fram under  dopsärken, och är det en varm dag funkar det förstås. Men tänk på att stora stenkyrkor ofta är ganska svala, och det kan vara klokt att ha ett par strumpor på. Än en gång:  glad bebis = glada föräldrar! 

Haklapp
Va, ska man ha haklapp på dopklänningen? Ja, absolut. Den sliter man av bebisen det sista man gör innan man värdigt skrider in i kyrksalen! Barn som döps är oftast i den ålder då tänder börjar göra sig påminda så smått och de dregglar en del. Likaså är chanserna stora att bebisen fick mat alldeles före dopet för att vara mätt och glad, och då är risken för kräks överhängande. Haklappen kan se ut precis hur som helst, för det är bara ni föräldrar och kanske prästen som ser den.

Filt
Återigen: kall stenkyrka? Hm, inte dumt med liten tunn fin-filt. Gärna vit eller åtminstone ljus. Dessutom bedårande med sovande bebis insvept i filt.  

Näsduk
Två varianter är ett måste: En till bebisen, för diverse kroppsvätskor som kan uppstå, vilket vi tidigare varit inne på.
Den andra varianten är till mamma, pappa, gudmor eller morfar. Dop är våldsamt rörande tillställningar. Tårar kommer att fällas.

Tips!  I en del amerikanska familjer är det tradition att den näsduk som användes under dopet sparas och tas fram igen när det är dags för barnet att gifta sig, då används den som ”something old, something new, something borrowed, something blue…”

Tips!  Det förekommer också att ett band som används på dopklänningen eller på något annat sätt på dopet sparas och används till en brudbukett i framtiden. Låt dig inspireras – eller skapa dina egna traditioner!

Tillbaka till dopkläder