Fototips för dopet

Så är dopdagen här. Säkert slänger ni ner kameran i handväskan och tar med till kyrkan. Kanske kommer ni till och med i håg att plocka upp den, men många är de som upptäcker efteråt att de alldeles missade det där i uppståndelsen och nervositeten. Bättre att be en kompis, svärfar eller kusin om hjälp – och det ni knäpper själva får bli en bonus.  

Vill ni ha videofilm kan kameran riggas på en plats i kyrkan där den inte stör, gärna på stativ så slipper den som sköter kameran få kramp i armen. Räkna dock med att ljudet inte blir tiptopp, men det är kul att ha bilderna ändå.
Panorera gärna över gästerna medan de sitter i kyrkan eller när de lämnar kyrkan. Kul att ha om 20 år! ”Åh, titta där är gammelfaster Astrid.” ”Herregud vilka kläder pappa hade på sig!” 

Tänk gärna till i förväg på fina motiv. En bra fotograf fångar ögonblicket – OCH planerar! 

Extra fint, om än dyrare, blir det förstår om man väljer att gå till en riktig fotograf. Det behöver ju inte ske samma dag som dopet utan det kan ni göra i lugn och ro några dagar före eller efter för att få fina bilder på barnet i dopsärken och kanske även mamma och pappa och syskon runtomkring. Tänk på att boka besök hos fotografen i god tid innan.   

Tips! Kanske kan ni i all enkelhet samla alla gästerna utanför kyrkan efter dopakten om vädret är fint.  

Tips! Kanske be prästen att ta ett par kliv fram mot kameran och hålla upp barnet mot himlen med alla gästerna som bakgrund?  

Tips! Ett med bara barnet och varje fadder var för sig. Det blir en fin present till faddern när ni sedan ska tacka för dopet att ge bort en inramad bild av faddern och barnet.  

Tips! Det kan också vara roligt att ta bilder av bara syskon och barnet som döpts. Eller varför inte en generationsbild av barnet, mamma, mormor och gammelmormor?  

Tips! Fina närbilderna på barnet i dopkläderna tar ni lämpligast några dagar före eller efter dopet. Då kan ni välja ett passande läge när mat och sömn och allting är perfekt, och ni är själv lugna och glada.  

Tips! Förslag på motiv: Framme vid dopfunten alldeles efter dopakten.  Ute framför vackra syrénen. I soffhörnet. Liggande på golvet. På lammskinnsfäll. Med er alla i familjen….

Barndop.nu

Tycker du bilden här intill är vacker? Läs mer här om hur du enkelt kan skapa fina effekter på dina dopbilder!

Läs mer här om hur du kan fånga dina gäster på bild i ett fint album!

Tillbaka till dopplanering