Mat på välkomstkalaset

Kaffe och tårta? Lunch? Middag?
Det finns flera saker som avgöra hur ni väljer att utforma dopfesten eller namngivningsfesten.
Tiden på dagen och plånboken inte minst. Men också vad ni själva tycker är trevligast – ni bestämmer.

Här är några förslag på upplägg:  

Kaffe och tårta
Du kan satsa på att beställa en tjusig tårta från favoritkonditoriet. Det är ju smidigt och lyxigt men lite dyrare.
Populärt till dop brukar prinsesstårtor vara, och är det en liten pojke som firas så ber man konditorn att baka en ”prinstårta” med blå marsipan. På konditoriet finns också pytte-vaggor med sovande bebisar i eller storkar med bebisknyten – allt i plast – att dekorera tårtan i, som traditionen bjuder. Gillar man inte sådan kitsch så kan man istället investera i ett foto på bebisen i marsipan att pryda tårtan med. 

Till tårtan några småkakor, bulle om man vill, eller muffins.
Ett roligt alternativ är om man bjuder på fika-buffet. Då bakar man själv några enklare tårtor, som kladdkaka med färska bär och grädde, en paj med glass, vaniljsås eller grädde, någon annan tårta eller mjuk kaka, mini-brownies, mini-muffins, mini-morotskaka, kanske frukter eller fruktsallad och en skål med praliner och några småkakor. Gör kakbitarna i ministorlek så att gästerna mäktar med att smaka på många sorter.
Det tar ett tag att förbereda en sådan fika-buffet, men många av sorterna kan du å andra sidan baka långt i förväg. Gör en kaksort varannan dag veckorna före dopet och lägg i frysen och bara plocka fram på morgonen före dopet.
Och glöm inte att be nära och kära om hjälp med att baka ex småkakor som ju är lätta att ta med i en burk och bara lägga fram.
Läs mer här om att involvera fler i dopförberedelserna!  
 (längst ner på sidan)

Soppa
Soppa, ett glas vin och riktigt gott nybakat bröd är enkelt att bjuda på och mycket trevligt. Passar särskilt bra under vinterhalvåret. Antingen kan du beställa bröd från ett bageri, t ex chiabatta eller baguette. Men du kan förstås också baka själv. En enkel variant är att köpa färdig brödmix i mataffären. Det finns en som heter Foccacia som är underbart god (men måste göras samma dag som det ska ätas förstås).
Avsluta med tårta, paj eller någon annan efterrätt.  

Sallad
En lyxig sallad + vin och gott bröd som ovan är ett härligt alternativ sommartid. Lätt att förbereda och behöver inte hållas varmt. Med tillbehör som olika ostar, soltorkade tomater, parmaskinka, kronärtskockshjärtan i olja, tapenade, oliver….t ex … kan en sallad bli hur lyxig som helst.
Kombinera med tårta eller varför inte en varm efterrätt som paj eftersom salladen var kall. 
 

Buffet
På en buffet kan det mesta vara kallt, vilket är en fördel. Vid ett dop har man ju i regel väldigt kort förberedelsetid mellan dopceremonin och då maten ska serveras, och allt måste vara färdiglagat och bara att plocka fram. Buffetmat är idealiskt och mycket trevligt. Ett par pajer, sallad, kallskuret som te x parmaskinka och salami, marinerad kyckling eller kycklingspett, lax, piroger, riktigt gott bröd ett par rejäla ostar som parmesan eller en brietårta, ett par kalla såser eller röror som hummus, auberginröra eller tapenade, paté…
En buffet är rolig att sätta ihop och göra – och alla gästerna hittar mycket de tycker om! Återigen: tveka inte att be närmaste släkten och vännerna om hjälp genom att bidra med en rätt eller så. 
 

Smörgåstårta
Klassisk, traditionell svensk festmat. Festligt och praktiskt eftersom den är helt färdig i förväg. Men dyr. 
Lite billigare om du gör själv. Det är inte svårt, men pyssligt och tar tid. Bottnarna och lagren emellan bör du göra dagen innan eftersom de bara blir godare av att vila en dag. Utanpåverket på smörgåstårtan gör ni samma dag som den ska ätas. Avsätt gott om tid bara så går det galant. 
Vitt vin eller öl passar fint till.

Bjuder ni på smörgåstårta kan ni överväga att bjuda på någon annan efterrätt än just tårta eftersom det då blir tårta på tårta. Kanske vore det trevligt med en varm efterrätt som kontrast till den kalla smörgåstårtan. Den hinner värmas i ugnen medan smörgåstårtan avnjutes.  

 … Oavsett vilket ni bestämmer er för är det ofta trevligt med lite bubbeldricka, med eller utan alkohol, att välkomna gästerna med!   

Enjoy!