Faddrarnas roll

Ursprungligen valde man faddrar utifrån fadderns egen starka gudstro och med syfte att de skulle ta hand om barnets kristna fostran. I vår sekulariserade tid väljer många kanske faddrar snarare utifrån kriteriet att det är någon som man vill att barnet ska ha en nära relation till när det växer upp och vars värderingar man delar och uppskattar. Man ser kanske gärna att faddern tar del i en värderingsfostran snarare än en strikt religiös fostran.  

Så här skriver Svenska Kyrkan: ”Fadderns främsta uppgift är att vara ett stöd för barnet i dess fortsatta liv, att komma ihåg barnet på dopdagen och födelsedagen, hjälpa barnet förstå vem Gud är och vad dopet betyder. Faddrarna kan också fungera som hjälp och stöd till föräldrarna efterhand som barnet växer upp. Det är bra om faddrarna kan bli barnets förebedjare. En fadder ska vara döpt och helst också konfirmerad.” 

Känns den beskrivningen stor och svår och obekvämt religiös? Tänk så här:  Även om det svårt att föreställa sig det så kommer den här lilla rara bebis-gossen förmodligen att växa upp till en tvåmeters-tonåring med 44 i skostorlek snabbare än vi anar. Kanske kommer tonårstiden att bli stormig, vem vet? Kanske kommer det en tid då mamma och pappa inte står så högt i kurs. Hur värdefullt är det inte då om det finns en annan vuxen person i barnets liv som känner barnet sedan han eller hon var liten och som barnet har förtroende för. Någon som har lovat att alltid ställa upp, alltid ta sig tid, och alltid finnas där för en om man vill ha stöd. En räddningsplanka när tillvaron stormar. 
Tänk om man lyckas bygga en relation som blir så stark och full av tillit att faddern blir en samtalspartner om de stora livsfrågorna! Och snarare än det ”kristen fostran” – tänk etik och moral och civilkurage, integritet eller vägval i livet. Något av en sådan roll kan en fadder ha som målbild. Det vore stort.  

Tips!   Tänk efter noga när ni väljer faddrar. Vilken roll vill du att han eller hon ska spela i ditt barns liv? Känns det rimligt att tro att han eller hon kommer att finnas i era liv även om 10 år? Kommer han eller hon att kunna vara det stöd för dig och ditt barn som du vill ha?  

Tips!  När du frågar en vän om han eller hon vill vara fadder åt ditt barn. Var då också tydlig med vilka förhoppningar ni båda har inför fadderskapet. Vad vill ni att det ska innebära? Kanske kan texten ovan hjälpa er i att själva forma hur ni vill välja att se på fadderskapet.

Läs mer om "fadder eller gudmor?"

Tillbaka till "Dopakten"