Tackkort

Så – dopet är över, allt gick hur bra som helst; prästen höll fin ceremoni, maten var hur god som helst, vädret fint, gästerna njöt och lillen var helnöjd där han vandrade från famn till famn. Då återstår bara att stoppa in dopbilderna i ett album och bevara de fina minnena i lämplig minnesfil i hjärnan att plocka fram på ålderns höst … …Eller?

Nej, sorry, en sak återstår: tackkort. Förmodligen överöstes ditt barn av generösa doppresenter, och hur man än vänder och vrider på moderna etikettsregler så BÖR man verkligen skicka tackkort.
Men det är inte så svårt: om du snickrade ihop en dopinbjudan eller ett dopprogram till dopgudstjänsten så är halva jobbet redan gjort. Utgå självklart från samma tema, välj samma typsnitt och papper och printa ut en trevlig hälsning.

Tackkortet kan gärna ha med en bild på barnet. Antingen en klassisk bild från kyrkan eller utanför kyrkan, eller också en bild där den du ska tacka håller i barnet om du har det och orkar "skräddarsy" varje hälsning. Du kan förstås också välja en helt annan bild, ett porträtt på barnet som är nytaget där han eller hon bara är så där alldeles extra söt!

En fin dikt om barn eller ett smart citat om barn är heller aldrig fel att ta med någonstans på kortet.

Så till själva texten på tackkortet. Strunt i gammalmodiga formella tackhälsningar och skriv bara några rader direkt ur hjärtat. 
Ett personligt tack smäller alltid högre än en standardrad som ”Tack för den fina dopgåvan!”, men det sistnämna funkar förstås också alldeles OK om orken och tiden tryter. Det är bättre än att ambitionsnivpn blir för hög och tackkorten blir liggande som dåliga samveten i månader.
Vill du ha hjälp på traven kanske något av följande brottstycken av text kan inspirera?

Kära moster Emma, Det gjorde oss så glada att du kunde vara med när Tindra döptes. På något sätt är dopet ett sådant tillfälle då det känns extra fint att ha alla familjens generationer samlade omkring den nya lilla familjemedlemmen. "Släkterna följa släktens gång"….

… Stort tack för den ljuvliga presenten som Tindra fick när hon döptes. Både vi och Tindra uppskattar den mycket. Tindra visar det högst påtagligt med att vilja bita i den hela tiden – men det får hon förstås inte! …

… Vi är så glada att ni var med hela familjen när Tindra döptes. Några regndroppar i brudkronan sägs ju betyda lycka, så hoppas vi att den störtskur som föll över dopklänningen när vi lämnade kyrkan garanterar Tindra en närmast euforisk uppväxt! … Våga släppa loss och var personlig – Kortet blir så mycket mer uppskattat då.  

Glöm för allt i världen inte att tacka också för andra saker än presenter. Tänk igenom systematiskt alla steg i dopförberedelserna och under själva dopdagen och skriv upp vilka som bidrog och som bör tackas särskilt för det.
Stort tack för all hjälp vid Tindras dop. Kakorna var underbara (Det tycker Tindra också, hon fick smaka lite i går!)… 
Eller:  Tack för att du ville vara min gudmor och för att du alltid är beredd att kånka runt på mig när jag vägrar sova! Kram Tindra
Gudmor kanske till och med kan få ett inramat fotografi med en sådan hälsning från sin lilla guddotter.
Att skriva tackkortet i barnets namn är en lösning som kan kännas både kul och näpen. Särskilt om man klipper in en bild på barnet.   

Lycka till! Barndop.nu, dancing baby

PS!   God etikett säger att den som blivit inbjuden till något kalas med skriftlig inbjudan också alltid bör tacka för kalaset skriftligen, så trösta dig med att dina dopgäster sitter kanske i denna stund och själva slipar på formuleringar på sina tackkort!