Fixa till fina dopbilden

Här följer en guide för hur man med väldigt enkla medel kan fixa till bilder i photoshop för att till exempel ha en sådan bild på dopinbjudningen, i albumet, tackkort etc. Lycka till! 

 Vad du än ska göra så börja alltid med att:

 • Öppna bilden i photoshop.
 • Spara bilden med ”Save as”/”spara som” under file-menyn längst upp till vänster och döp bilden till något nytt. Då har du skapat en kopia som du kan leka så mycket du vill med utan att riskera att förstöra originalbilden.

 Om du vill beskära:

 • Fundera på om du vill beskära den. De allra flesta bilder tjänar på att beskäras något. Det gör du med ”crop tool”-symbolen (ser ut som två vinkar som bildar en fyrkant ungefär). Rita sedan in rätt yta genom att klicka och dra på bilden. När du hittat rätt väljer du ”crop” under image. Om du blev nöjd sparar du med vanliga ”save”/”spara”.

 Om du vill frilägga:

 • Nästa steg är att förstora bilden så mycket det går men så att den ändå ryms på sidan. Det gör du under ”View” och ”Zoom in” eller också väljer du förstoringsglassymbolen och klickar på bilden.
 • Klicka på symbolen som ser ut som ett lasso. Håll nere alt-tangenten samtidigt som du med musen klickar dig runt konturerna av barnets huvud. Pilligt men det går med lite träning.
 • När du slutit en cirkel runt hela barnet släpper du tangenterna. Nu ska lassot blinka runt barnet.
 • I menyn längst upp, välj ”select” och sedan ”inverse”. Välj sedan ”Edit” och ”Clear”. Nu ska förhoppningsvis barnet vara frilagt.
 • Ett snabbare alternativ som kan funka bra om bilden är kontrastrik är att trycka på det magiska trollspö-symbolen som då gör ”rita”-jobbet åt dig.

Om du vill använda filter i photoshop:
I menyraden längst upp finns ”filter”. Här under gömmer sig massor av fantastiska möjligheter att stuka till bilder så att de blir snyggare, finstämda, crazy eller oigenkänliga – allt beroende på vad du gör. Prova dig fram och våga testa! För varje grej du testar och inte är nöjd med så klicka bara på den vänstra pilen i ikonraden längst upp så backar programmet snällt ett steg. En ångerknapp, helt enkelt. Här är några favoriter:

 • ”Artistic” och ”Sketch”: Under båda dessa finns en massa olika varianter som alla ger intrycket av att bilden är handmålad.
 • ”Distort” och under det valet ”diffuse glow” är en riktig favorit som ger bilden en nästan magisk och lysande känsla. Se bilden här intill som är gjord just så.
 • (Under ”Distort” finns också många crazy-alternativ som ger helt galna roliga-huset-effekter. Ett dop är knappast rätt tillfälle, men gärna till 40-årsfesten!)
 • ”Render” och ”Lighting effects” ger känslan av starkt ljus som kommer från ett håll och motsatta sidan ligger i mörker. Passar ju fint i ett sakralt sammanhang som dop.

 Om du vill göra bilden svartvit:

 • Välj ”Enhance” i menyraden längst upp. Välj därefter ”Adjust Color” och ”Remove Color” så är det klappat och klart.

 Om du vill ändra eller justera färgen:

 • Välj ”Enhance” i toppmenyn. Välj sedan ”Adjust color” och ”Color variation” eller ”Hue/Saturation” och prova dig fram.

 Om du vill ändra ljus och kontrast:

 • Alltså egentligen bara snygga till bilden lite. Välj ”Enhance” i toppmenyn och därefter ”Adjust Lighting” eller ”Adjust Brightness contrast”.

 Om du vill ta bort något störande i bilden:

 • Beskärning är bästa metoden, men om det inte går på grund av placeringen så kan man alltid fuska lite. Klicka på den lilla ”sprutan” i ikonraden bland verktygen, alltså där lassot och de andra finns. Klicka sedan på ett ställe alldeles intill det som du vill ta bort. Sprutan hämtar då upp den exakta färgen. Klicka sedan på något av pensel eller penna-verktygen. Då kan du rita över imperfektionen med rätt färg. Du kan välja pennans tjocklek i menyn överst också. Detta är en svår övning, särskilt om det är i ett ansikte du vill stöka runt, och det krävs lite träning och ett antal försök för att få det snyggt. Men små dammkorn eller smutsfläckar och liknande går att fixa till ganska bra även för oss lekmän. Glöm bara inte att ditt barn är vackrast i världen, även med vattkoppeblämmor och lite dreggel på hakan! Naturen är en bättre konstnär än vad du är. 

Efter lite pill har du förhoppningsvis fått fram en eller flera bilder som visar din lilla älskling på allra finaste sätt. Nu är det bara att sätta igång och knåpa ihop inbjudan, programblad till kyrkan, tackkort och allt annat som du kanske vill förgylla dopet med. Läs fler tips om hur du kan göra det här.
Lycka till!  

Tillbaka till fototips

Tillbaka till startsidan