Dopgåva – Ett träd

Det finns mycket symbolik i att plantera ett träd.

Förr i världen var det tradition att den som just blivit far grävde ner moderkakan invid det största trädet, vårdträdet på gården, och lät därmed detta nästan magiska livgivande organ återgå till naturen och ge liv till trädet som ett slags "offer" för att visa sin tacksamhet. Detta träd fick en alldeles särskild innebörd för barnet och familjen.

Men att plantera ett träd är också en fin symbolisk handling på det sätt att det visar att man vågar hysa hopp och tillförsikt inför framtiden. träd tar många, många år på sig för att bli riktigt stora. Den som planterar ett träd gör det inte för att få skörd i morgon, utan långt in i framtiden. Det finns ett känt citat som har tillskrivits Martin Luther som fångar denna anda:  "Även om jag visste att jorden skulle gå under i morgon, skulle jag plantera mitt äppelträd idag." 
Vi måste hålla fast vid hoppet.  

Ett träd är en mycket trevlig dopgåva, Men det passar förstås bäst om man kan känna sig ganska säker på att det planteras på ett ställe som kommer att finnas i familjens ägo eller vara viktig för familjen långt in i framtiden. (Det bygger förstås också på att det är någorlunda rätt årstid.)