Dopklänningen

”kristningspåse” eller ”barnasvep” är uråldriga benämningar på det som vi i dag kallar för dopklänning. Gammal var också seden att stoppa en silverslant i blöjan ”Så blir ungen rik!” 

Ärvd dopklänning i familjen

Kanske har ni lyckan att i er familj ha en dopklänning som burits av släktens barn genom generationer? På det sättet lägger er familj till ännu en viktig symbolbild till dopet: hela släkten, genom alla generationer, vill säga ”Välkommen till vår familj! Vi är så lyckliga att få visa hela världen att du är en av oss! Nu är du alldeles nyfödd och har inte hunnit lära dig så mycket om livet, men vi i vår familj ska lära dig allt du behöver veta om livets stora och små frågor. Vi lovar att följa dig, och leda dig. Ta hand om dig och måna om dig. Vi vill dig allt gott.”

Skapa en ”ärvd” dopklänning!

Om er familj inte har lyckan att ha en dopklänning som går i arv, så varför inte skapa en sådan själv? Alla traditioner börjar någon gång och med någon, eller hur? Varför inte med er och ert barn!

Gör gärna klänningen lite tidlös och enkel, så att den passar både pojkar och flickor. En trevlig detalj kan vara att du eller någon i familjen broderar in barnets namn och dopdatumet på klänningsfållen i vitt eller benvitt garn. Man kan också låta ett enkelt fotoalbum följa med klänningen där man tar en bild på varje bebis som döps i klänningen och kanske skriver ett par ord om när och var. Varje familj kan också sätta sin egen prägel på klänningen genom att t e x byta ut rosetten – blå eller rosa, tjock eller smal? – om man vill.  

En gammal sägen i Mellaneuropa berättar att barnmorskorna där hämtar pojkarna från under ett blått kålhuvud, medan flickorna hämtas fram från under en skär rosenknopp. Kan det kanske vara en delförklaring till den ofta blå rosetten på små gossars dopsärk och den rosa på flickor? 

Sy dopklänning

För den som är lite duktig på att sy är det inte så väldigt svårt, eftersom en dopklänning i regel är rymlig och vid och passformen ställer därmed inga krav på exakthet. Mönster finns i sy-affärer.

Är du van att sy kan du rentav själv konstruera ett mönster genom att utgå från en lämplig liten skjorta eller jacka som sitter bra och lägga till ”kjolen” rynkad under. Glöm bara inte att göra dopklänningen större än barnet eftersom du förhoppningsvis är ute i god tid och bebisar växer så att det knakar på bara ett par månader!

Att klänningen blir skön och bekväm, även tyget och sömmarna, tål att tänkas på. Allt som bidrar till att få din bebis på glatt humör denna dag är guld värt.  

Tänk också på att små barn dräglar och kräks. Kanske är rosetten på klänningen jätteläcker att suga på. Se till att allt görs i material som grejar denna behandling och  är tvättbara!

De flesta dopklänningar är vita, i samma tyger som brudklänningar, men allt vanligare blir det också med oblekt linne som är mycket vackert. Där kan vita detaljer som påsydda band och spets verkligen bli utsökta.

Tips!  Om du syr själv – fundera över om du råkar ha något tyg över från din egen brudklänning om du sytt en sådan, eller kanske ett band eller en spetsbit. Till våra söners dopsärk i oblekt linne sydde jag på en enkel ros i vit spets nedtill. Rosen hade jag klippt ut ur en liten bit spets som fanns kvar från när min egen brudklänning syddes. Det gjorde att särken kändes mer arbetad, men ändå inte ”tjejig”. Och det kändes fint att ett litet minne från bröllopsdagen – manifestationen för föräldrarnas kärlek som ju är förutsättningen för vår familj! – fick vara med och bringa lycka. 

Köpa klänning:

Självklart kan du ”pynta” även en köpt klänning så att den blir personlig och passar dig och din familj. Mängder av affärer säljer dopklänningar. Men för en klänning som bara ska bäras en gång kan det verkligen vara läge att göra en snabb koll på Blocket.se. Där kostar de snarare halva priset – och har bara använts en gång. Och en del har faktiskt inte använts alls och säljs ändå på Blocket med kommentaren: bebisen hann växa ur den, snyft… Det förtjänar att upprepas: ta höjd vad gäller storleken!

Låna klänning

I många kyrkor kan man få låna en dopklänning om man vill. Hör efter med din församling.  

Måste man ha dopklänning?

Det finns väldigt få måsten här i världen. Det finns väldigt mycket annat än kläder som är viktigt. Självklart kan du ha på din bebis vad du vill. Han kan ju vara helt bedårande i en liten sjömansdräkt i stället, eller hon i en liten fin prinsess-klänning.

Men diskutera det gärna med prästen innan. Och tänk gärna efter en extra gång innan ni bestämmer er för att gå emot den kyrkliga traditionen. Fundera över det som skrivs om symboliken ovan. Finns det något i den som bär er emot? Ja, då kanske ett kyrkligt dop inte riktigt är för er?

Men om ni ändå vill gå er egen väg vad gäller klädsel: gör det! Ladda bara upp med riktigt bra argument inför när ni måste förklara för den upprörda farmoderna varför hennes älskade barnbarn hade på sig en Disney-sparkdräkt  med dalmatinerprickar på under dopet. J 

Ett bra alternativ är att klä om barnet i mer vanliga finkläder inför dopfesten efteråt. Då kanske dopklänningen ändå börjar kännas dreglig eller skrynklig. Många kommer att vilja hålla barnet och det blir bekvämare för alla – inte minst barnet – med vanliga kläder.

Läs mer om accessoarer till dopklänningen

Ps.  För somliga, mindre klänningsvana (läs: pappor), är det en väldigt konstig tanke att ”grabben ska ha klänning”. Den vita långa traditionella dopklädseln kan därför lika gärna gå under namnet ”dopsärk”. Det går preciiiis lika bra  J