Tema för dopet

Låt oss först och främst slå fast att dopet handlar om ditt barn, din familj och det kärleksbudskap som dopet står för. Det vore förstås sorgligt om det överskuggas av arrangemangen runt omkring dopet.
MEN det hindrar ju inte att man också gärna vill göra det mesta möjliga av allt roligt runt omkring!
 
Det är trevligt att hitta ett tema för dopet. Då menar vi inte pirat-tema eller riddar-tema eller prinsess-tema som på barnkalas, utan snarare att det finns någon liten detalj som kan få löpa som en röd tråd genom dagen och hålla ihop det hela på ett fint sätt. Du sätter temat på inbjudningskorten och sedan återkommer temat i programmen i kyrkan, på servetterna och glasmarkörerna och kanske små ”matskyltar” på dopfesten och självklart i de obligatoriska tackkorten (Jo, det tillhör absolut god ton att skicka tackkort efteråt).   

Förslag på tema: 

* En färg. Om inbjudningskorten och allting annat är ljusblått sticker det kanske inte ut så mycket så att det känns som ett tema eftersom det är en så förväntad (men ljuvlig!) färg i bebissammanhang, men väljer du däremot chockrosa. lime eller pistage till det genomgående färgtemat kommer det att gå fram bättre. Eller varför inte ljusblått/brunt ihop eller någon sådan kombo.  

* En symbol. Kanske ritar du en själv och scannar in i datorn? Kanske får ett äldre syskon äran att rita en teckning av bebisen; en ”huvudfoting” kan vara nog så charmig! Man kan också hitta någon söt liten clipart-bild eller ”knycka” den lilla ängeln på favorit-gosefilten eller ett bokmärke eller tro,hopp, kärlek eller…  

* Ett monogram kan ju bli en vacker gåva som kan följa barnet. Ska egentligen ritas på frihand av någon med snits på handstilen, men det går att göra fina fuskvarianter i datorn också. Välj något snirkligt typsnitt och prova dig fram.  

* En särskilt fin bild av bebisen som får återkomma. Om du har tillgång till photoshop och är lite händig kan du fixa till bilden lite. Det kan till exempel vara fint att frilägga barnet så att bakgrunden försvinner. I Photoshop finns också funktioner som gör bilderna svartvita eller ger dem lite skimmer och liknande. Du hittar ett exempel på en tillfixad bild här intill. Prova dig fram! Läs mer här om hur du mycket enkelt kan fixa och trixa med bilderna i photoshop.  

* Ett fotavtryck eller handavtryck. Bedårande! Kanske passade du på när barnet var nyfött eller nyligen att göra ett fotavtryck med målarfärg. Köp fingerfärg (giftfri) för barn på en leksaksaffär eller pappershandel och måla fossingen. Det känns helt sjukt när man står och målar och använder bebisens fot som stämpel på ett papper, och bebisens fot blir lite konstigt färgad någon dag efteråt, men det blir sååå fint! Men räkna med att få göra några stycken för att få ett fint resultat. Och gör det gärna när ni är två vuxna som kan hjälpas åt och bebisen mätt och glad – eller sovande. Kulörutbudet bland fingerfärgerna är klart begränsat, men det spelar inte så stor roll. Du kan lätt ändra färg i photoshop när du har scannat in foten. Läs hur du gör här.  Foten kan du sedan ändra storlek på om du vill, till exempel för att göra pyttesmå fotspår med på sidan.    

Tillbaka till dopplanering
Barndop.nu, dancing baby